כך תאר הצייר דייויד גילמור בּלאיית' את נשיאהּ ה-16 של ארה"ב של אמריקה – אבּרהם לינקולן – יושב בחדרו וכותב את מילות "הצהרת האמנסיפּציה" של יום אחד בינואר 1863:
"ביום הראשון לחודש ינואר שנת 1863 למניין אדוננו, כל אדם המוחזק כעבד בכל מדינה או בכל חלק ממדינה שתושביו שרויים במצב של מרד נגד ארצות הברית, יהיה מאותו יום ולצמיתות בן חורין".
ערב מתן ההצהרה, עוד רבים לא האמינו כי מהלך שכזה יכול לקרום עור וגידים, אף הקרובים ללינקולן. אליבּא דאמת, אם נשים לב לניסוחה של הצהרת השחרור הרי שאין היא בעיקר אלא איום על מדינות הדרום המורדות המחזיקות בעבדים. בספטמבר 1862 כבר שחרר לינקולן הצהרה דומה ומקדימה שמטרתה היתה לשכנע את מדינות הדום להפסיק להילחם יותר מאשר לשחרר את עבדיהן. עיתון אנגלי אחד אף כתב בביקורת חדה אחרי אותו יום היסטורי כי אין זו אלא הכרזה האומרת כי רק מי שאינו נאמן לארצות הבּרית לא יוכל מעתה להחזיק בעבדים, ומי שנאמן ישמור על עבדיו ויהנה. אפילו מימד השיוויון הוטל בספק רב מאחורי הביטוי "בּן חורין". ביטולה של העבדות במדינות הדרום אין משמעו – ע"פ ההיגיון של אותה הכרזה – שוויון כלפי החוק. למרות הביקורת המוצדקת הרי שהכרזת האמנספּציה של אחד בינואר היתה תחילת הדרך לביטולה של העבדות בכללה, לתיקון ה15 לחוקה ולהמשך המאבק לשוויון זכויות במאה השנים הבאות שיבואו. ללא ספק הגביר מאורע זה את השנאה העזה שרכשו בדרום לנשיא הרפובליקני בוושינגטון. שנאה שכזכור גזרה את חייו. לינקולן נרצח כשנתיים אחר כך באפריל 1865. חודש אחרי, מת בחוסר כּל גם דיוויד גילמור בלאיית', בן גילו של לינקולן.
________________________________________________________________________
להאזנה לתכנית ששודרה לראשונה ב-1 בינואר 2020, לחצו כאן.
________________________________________________________________________
- Reverend Pearly Brown – What a Morning מתוך You're Gonna Need That Pure Religion
- John Lee Hooker – Ballad To Abraham Lincoln מתוך The Original Mr. Lucky
- The Montgomery Improvement Association – This Little Light of Mine
- Count Ossie & The Mystic Revelation of Ratafari – Let Freedom Reign
- The Staple Singers – This Train
- Bob Dylan – Chimes of Freedom מתוך Another Side of Bob Dylan
- E.C. Arinze – Freedom Highlife