"היסטוריונים מושבעים יכחישו את הדבר אולם מארק טוויין, רוברט לואיס סטיבנסטון, ברט הארט ורבבות מתושבי סאן פרנסיסקו במחצית השנייה של המאה תשע-עשרה יעידו, כי לארצות הברית היה פעם קיסר".
ובכן, לא בדיה היא. היום לפני 137 שנים, ב8 בינואר 1880, יצאו רבבות מבניה ובנותיה של העיר סאן פרנסיסקו לרחובתותיה ללוות את ארונו של מי שהיה במשך 21 שנים קיסר ארה"ב של אמריקה והמגן של מקסיקו: הוד מעלתו הקיסר נוֹרטוֹן הראשון. בספטמבר 1859 הכריז על עצמו קיסר, פרסם צווים, פיטר את לינקולן ופיזר את הקונגרס. העניין היה שלא מעטים לקחו אות הקיסר נורטון ברצינות ולכל הפחות, חלקו לו כבוד-מלכים והתחשבו בצווי והצעותיו שפורסמו למכביר. הוא "הטיל וגבה מיסים; הדפיס והפיץ שטרי כסף ומניות; אכל ושתה במעולות שבמסעדות מבלי שלֵם פרוטה; נסע ברכבות וירד באניות חינם אין כסף; נתקבל בתשואות בתיאטראות; נתכּבּד בקימה על ידי צירי בית המחוקקים של קאליפורניה, וקיבל חליפת בגדים כיאות למושל מדינה אדירה". האיש הזה נזכר ונודע עד היום בעירו ורבו זכויותיו, לא רק במישור האנקדוטאלי של ההיסטוריה האמריקנית. הרי לא חסרי משוגעים אנו אך מקרה נוורטון לא ניתן לסיווג של מעשייה בעלמא וקישוט לדברי ימי העולם. הסיבה כי בסביבותיה של העיר סאן פרנסיסקו רבים הכירוהו וראו בו חברם ושיתפו פעולה עם הרעיון שנים כה רבות, נבעה מן העובדה הפשוטה: לנורטון היו רעיונות לא רעים בכלל. אך לפני כל זאת, אולי רק נזכיר עובדה אחת נוספת: קיסר ארה"ב נולד באנגליה בשם ג'ושוע אבּרהם נורטון למשפחת סוחרים יהודית שהיגרה לדרום אפריקה. משם עשה נורטון דרכו לאמריקה והגיע לסאן פרנסיסקו ב1849. איש עסקים וסוחר שהטיל יהבו והשליך כל הונו על עסקי האורז שפרחו באותה שעה. אולם, נפילה כלכלית גרמה לו להבין כי כל שיטת המשטר הנהוגה באמריקה שגויה מן היסוד.
כך, כעשר שנים אחר הגיעו לחוף המערבי הכריז המהגר והסוחר היהודי נורטון על עצמו קיסר. הכרזותיו וצוויו פורסמו בעיתונו המקומית. כך למשל הטיל קנס של 25 דולרים על כל מי שיעז לחלל את שמהּ של בירת האימפריה שלו ולקצרה ל"פריסקו". לאחר שהקונגרס האמריקני לא נענה לדרישותיו פרסם צו ופקד על הצבא לעלות על וושינגטון ולפזרו בכוח..
נזכיר כי בשנת 1860 פיזור שכזה יכול אולי היה לשנות את פני ההיסטוריה האמריקנית. וּמה עוד, שבתור קיסר פירסם חוקים ברורים נגד גזענות. צווים מלכותיים בדבר חינוך משותף ללבנים ולשחורים, איסור מוחלט להתעמר בסינים באמריקה עד כי כל מי שיעז לעולל להם רעה "עינו הפקוחה של הקיסר תהא עליו". בימי מלחמת האזרחים הנוראה הציע את שירותיו בתיווך בין הצדדים. הצעתו לא נענתה. מן המפורסמות היה הצו האימפריאלי של 1872 שקרא לבנות גשר שיחבּר בין סאן פרנסיסקו ואוקלאנד. דבר שאיש לא חשב שיקרה. נבואתו של נורטון נתגשמה רק 61 שנים, או אז נבנה הגשר המפורסם, סִמלהּ של העיר. היו שהציעו מיום הקמתו לשנות שמו ל"גשר נורטון קיסר". עד היום שומרים לו אמונים והצעה זאת עוד לא ירדה מן הפרק. הכבוד הגדול שחלקו לו רבים נבע בעיקר מן העובדה כי חייו של מהגר זה שיקפו במידה רבה את החזון האמריקני, לפיו, יכול כל אדם להוליד עצמו מחדש ולבקש כל דמות לו, על אדמתה של הארץ המובטחת.

הקיסר על אופניו
הקיסר על אופניו
מחצית הדולר, משטרות האימפריה
מחצית הדולר, משטרות האימפריה
גילוי דעת אימפריאלי ותמונות נורטון קיסר משני צידיו
גילוי דעת אימפריאלי ותמונות נורטון קיסר משני צידיו

______________________________________________________________________

להאזנה לתכנית ששודרה ב-8 בינואר 2018, לחץ כאן.
______________________________________________________________________

  • Mississippi Fred McDowell – Goin' Down The River
  • (Antti Syrjäniemi – Daytonin Apinajuttu (Monkey Business In Dayton
  • הצהרתו של נורטון, סן פרנסיסקו בולטן, 17 בספטמבר 1859
  • !Champion Jack Dupree – May God Bless Our New President
  • הצהרתו של נורטון, 12 באוקטובר 1859
  • Butch Cage & Willie B. Thomas – Mean Old Frisco
  • Bobby Charles – He's Got All The Whiskey
  • "נורטון קיסר", הבקר, 9 בינואר 1948
  • "המונרך מת", דיילי אלטה קליפורניה, 10 בינואר 1880
  • Magic Slim –  Born Down The Bridge