"אם החיילים לא רוצים להילחם, נשלח את הנשים שלהם במקום".
בשידור זה גוללנו סיפורו של צבא הנשים הרוסי בסוף ימיה של מלחמת העולם הראשונה. ובכן, הימים סוערים היו מאין כמותם. אין מחלוקת.
ימי דמים על כל שעל ונתיב.
מחד גיסא – מלחמת עולם מתחוללת: הצאר שולח חייליו להילחם מול האוסטרו-הונגרים, הגרמנים והתורכים, ומאידך גיסא מהפכה המתחוללת בתוך רוסיה הצארית עצמה שבסופה נופלים השלטון המלוכני, הצאר ומשפחתו. בימים האלו המוטיבציה להילחם במלחמה העולמית שאין לה סוף הגיעה לקרקעית כל תחתית. ובצבא הרוסי בעיקר. הרי המהפכה המתרחשת מבטיחה לעם הרוסי כי בנפול הצאר תיפסק כל לחימה בחזית. מנגד, ממשלת המעבר של אלכסנדר קרנסקי אמנם לא רצתה בשלטון הצאר, אך בהחלט רצתה בהמשך המלחמה.
איך שלא יהיה, חדלו חיילים הרוסים רבים מלהילחם בחזיתות השונות.
אחד האמצעים בעזרתם רצתה ממשלת המעבר לעודד את החייל הרוסי לשוב אל כלי נשקו ולהגנת 'אמא רוסיה' היה בהקמם של גדודי נשים לוחמות הששות אלי קרב. האסטרטגיה של הפיקוד העליון היתה כי בראות החיילים הרוסים את הנשים נלחמות, לא יוכלו לעמוד מנגד ומי שכן ישבות ממלחמתו ייתפס בעיני עצמו ובעיני סובביו כפחדן ועלוב נפש הנותן לאישה להילחם עבורו. ימים מוזרים ללא ספק. על כל פנים – תאמינו או לא – אלפי נשים רוסיות, איכרות, פועלות ואף אריסטוקרטיות מוקפדות התנדבו ללכת לחזית. לא רק התנדבו אלא תבעו ממש לצאת אל הקרבות הקשים ביותר. למרות שכל המהלך החל כפּרופּוגנדה הפוכה, הגדודים הנשיים הלכו והתבססו ואכן יצאו לחזית. גדודים העונים לשמות כמו, "גדודי המוות של נשות רוסיה", "גדודי הסער של קובּאן" וכהנה וכהנה.
מעטים מן המפקדים הגברים האמינו כי לבד מן המישור התעמולתי יהיה לגדודים אלו ערך כלשהו. אולם התופעה צברה תאוצה דווקא עם סיומה של 'המלחמה הגדולה'. כל כך צברה תאוצה עד כי הנשים לא פסקו מלהילחם גם אחרי שהיא הסתיימה והן צטרפו למלחמת-האזרחים בין הבולשביקים 'האדומים' לנאמני הצאר 'הלבנים'. הנשים הלוחמות שירתו בכל הצדדים המתגוששים. אחת ממייסדות הגדודים וזאת שעמדה בראש "גדוד המוות הנשי" היתה בחורה בשם מריה בּוצ'קארבה שאף זכתה לכבוד ולביקור מיוחד מאת גדולת הסופרז'יסטיות של אנגליה אמלין פּנקהרסט אשר כינתה את בּוצ'קארבה: "האישה הגדולה ביותר של המאה". ננסה לא להגזים ולהביא הסיפור ככל שיתיר הזמן. זהו רק קצה קצהו של הקרחון הרוסי.
מהדורה מיוחדת!
בתמונה: נשות 'גדוד המוות' בפוזה צילומית.
___________________________________________________________________
להאזנה לתכנית ששודרה ב-26 בינואר 2016 לחץ כאן.
___________________________________________________________________
- Mississippi Fred McDowell – Ain't Gonna Be Bad No Mo מתוך You Gotta Move
- Woody Guthrie – Miss Pavlichencko מתוך That's Why We're Marching
- קטע קריאה מתוך המאמר "פשוט קראו לי יאשקה" מאת קירה אבלמוניץ.
- Sang Hugh – Woman Follow Man
- קטע קריאה מתוך המאמר "פשוט קראו לי יאשקה" מאת קירה אבלמוניץ.
- When we were at war (Russian War Song
- Nora Dean- Barbwire מתוך Dread Broadcasting Corp. II
- Florence Stamp & Group of Girls – Satisfied
- Mississippi Matilda – Hardworking Woman Blues
- Sam Cooke – A Change Is Gonna Come
- Big Mama Thornton – Hound Dog מתוך American Folk Blues Festival